Help Jelle en deel via social media dat je op hem stemt
‹ terug

De hele wereld is trots op onze boeren

28 Feb 2021

Onze agrarische ondernemers verdienen meer waardering. Ze zijn wereldleiders met hun innovatieve technieken, efficiënt landgebruik en duurzame productie methodes. In het buitenland kijken ze naar hen op, in het binnenland worden ze te vaak voor lief genomen. In de regio spreek ik agrariërs die aangedaan zijn door het stikstofdossier, de toenemende regelgeving en het gebrek aan waardering waarmee er soms over agrariërs gesproken wordt. Dat staat in schril contrast tot het internationale gesprek over de sector.

Internationaal perspectief

In de documentaire ‘A life on our planet’ deelt wereldberoemd bioloog en documentairemaker David Attenbourough zijn zorgen over onze planeet. Hij beschrijft op indringende wijze de afnemende hoeveelheid natuur. De 93-jarige Attenbourough heeft van dichtbij meegemaakt dat de oppervlakte aan wildernis wereldwijd is afgenomen van 66% van het landoppervlak in 1937 naar 35%. Naast zorgen deelt Attenbourough ook zijn oplossingen en hoop voor de wereld. Een van die oplossingen; de Nederlandse agrarische sector!

Daarover vertelt hij enthousiast: “…Daarom zijn Nederlandse boeren experts in het meeste halen uit elke hectare. Dat doen ze in toenemende mate op duurzame wijze. De opbrengst vertienvoudigen in twee generaties met minder watergebruik, minder pesticiden, minder mest en minder koolstofuitstoot. Ondanks zijn grootte is Nederland nu de op een na grootste voedselexporteur…”

Attenbourough is zeker niet de enige die onze boeren en tuinders als voorbeeld neemt, wereldwijd wordt met groot respect over hen gesproken.  Zo roemen het World Economic Forum en WWF de Nederlandse agrarische sector als ‘voorbeeld hoe je de dingen goed kunt doen’.

Innovaties

Dat internationale perspectief zouden we volgens mij niet uit het oog mogen verliezen bij politieke keuzes. Onze agrarische innovatie is nodig om aan de groeiende vraag naar voedsel te kunnen voldoen.

Sinds 1937, de geboorte van Attenbourough, is de wereldbevolking verdrievoudigd. Om voldoende voedsel voor de mensen te produceren is de helft van de wilde natuur gekapt. In het Amazone regenwoud is het contrast tussen de oneindige aangeplante sojaplantages en de jungle pijnlijk zichtbaar.

Als meer landen het Nederlandse voorbeeld van efficiënte voedselproductie volgen is er minder ruimte nodig om de wereld te voeden. Daarmee draagt Nederland direct bij aan het redden van de regenwouden van de motorzaag. Dat is een belangrijke rol die ons kleine land neemt. De Nederlandse boeren en tuinders zijn niet het probleem, maar de oplossing!

Gidsland

Onze rol als agrarisch gidsland wordt in eigen land onvoldoende gewaardeerd. De sector heeft het te stellen met toenemende en vaak veranderende regelgeving. Die regels stimuleren niet, maar beperken. Terwijl ook agrariërs waardering voor hun werk willen horen. Vertrouwen en overleg brengen veel meer in beweging dan de huidige detaillistische overheidssturing. Door agrarische bedrijven financieel de ruimte én de tijd te geven om steeds slimmere techniek toe te passen zullen we problemen mét in plaats van tegen hen oplossen.

Onze agrarische sector lost mondiale problemen op en dat verdient onze waardering, ook die van de politiek. Laten we samen met onze boeren en tuinders vooruitkijken en werken aan een betere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen!

Doe mee

Bedankt voor je belangstelling. Wil je op de hoogte blijven en wil je Jelle helpen om de campagne tot een succes te maken. Klik dan hiernaast op 'Steun Jelle'.

klik hier en steun
Jelle
via een digitale steunbetuiging

Contact gegevens

[email protected] 06-47268260

Delen via:

Bedankt dat je inlogt

Bedankt dat je ingelogd bent! We lezen je inbreng snel voordat deze op de website komt.

Als je ingelogd bent via social media kan je nu ook eenvoudig je vaste profiel foto gebruiken bij de stap "Maak jouw stem zichtbaar".