Help Jelle en deel via social media dat je op hem stemt
‹ terug

AZ-Route, de nieuwe snelweg rond Amsterdam

5 Mar 2021

Noord-Holland Noord ligt op een schiereiland tussen de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer. Dankzij de afsluitdijk is onze regio bereikbaar vanuit het Noorden, verder zijn we via de A8 en A9 bereikbaar vanuit het zuiden. Daarmee is de bereikbaarheid van onze regio slecht. De AZ-route, van Alkmaar naar het oosten tot Zwolle, is een perfecte oplossing. Het is nu tijd om door te pakken en samen de AZ-Route te gaan realiseren. Doet u mee?

Wie nu vanuit onze regio naar het oosten wil, wordt door het navigatiesysteem al snel langs Amsterdam gestuurd. Ondanks dat de directe route naar het oosten via de Houtribdijk veel korter is. Van Alkmaar naar Zwolle kan via de AZ-Route over 117 in plaats van 148 kilometer.

Reistijd

Een vierbaans snelweg tussen Alkmaar en Zwolle is eenvoudiger geworden dankzij de aanleg van de Westfrisiaweg. Deze weg is onderdeel van de Alkmaar-Zwolle Route, ofwel de A23. Een goede volgende stap voor deze verbinding zou het vierbaans maken van de Houtribdijk zijn. Door de bocht in de dijk bij Lelystad recht te trekken, kan bovendien ruim 9 km omrijden worden bespaard. Het opwaarderen van de Houtribdijk zorgt ervoor dat we een kwartier sneller van Alkmaar in Zwolle, oost Nederland en Duitsland kunnen zijn. Bovendien hoeft de reis niet meer via Amsterdam.

File

De coronatijd heeft het fileleed in Nederland grotendeels opgelost, maar wanneer Nederland straks weer uit de lockdown komt, schuiven we binnen de kortste keren weer aan in de file. Rond Amsterdam loopt het verkeer in de spits en ook daarbuiten vaak vast. Dat maakt onze regio slecht bereikbaar.

Bereikbaarheid

Met de AZ-Route maken we onze regio beter bereikbaar. Verkeer hoeft niet meer om te rijden, dat scheelt tijd, geld en uitstoot van uitlaatgassen. De regio wordt beter bereikbaar voor economisch verkeer van en naar Duitsland en het oosten van Nederland. Verder zorgt de AZ-Route voor een betere doorstroming van het verkeer rond Amsterdam, omdat de AZ-route kan fungeren als een tweede ringweg rond Amsterdam.

De ambitie terug

Eerder heeft onze regio succesvol gepleit voor de AZ-route, tot 2013 stond de weg op de investeringsagenda van het Rijk. In 2013 heeft toenmalig minister Schulz van Haegen de Rijksbijdrage aan de Westfrisiaweg van 22 miljoen geschrapt. Destijds werd de Westfrisiaweg al gezien als ‘kraal’ aan de ketting die de Alkmaar-Zwolle route zou moeten verbeteren. Het plan moest de doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid van de regio verbeteren en zorgen voor versterking van de regionale economische structuur en werkgelegenheid.

In 2013 is op belangrijke projecten in verschillende regio’s bezuinigd. Na het bezuinigen van een investering verdwijnt de noodzaak echter niet. De meeste van de destijds geschrapte projecten in andere regio’s zijn dan ook inmiddels weer opgepakt. De investeringen in de voor onze regio belangrijke AZ-Route is door de provincie gefinancierd. Maar daarmee is de hele ambitie nog niet afgerond, want na de Westfrisiaweg moeten meer fases van de AZ-route volgen. Zoals de opwaardering van de Houtribdijk.

Teken de petitie

Als kandidaat Tweede Kamerlid voor de regio wil ik nu doorpakken voor een betere verbinding naar het oosten van Nederland en Duitsland. Na de aanleg van de Westfrisiaweg is dit project haalbaar geworden. Kansen verzilveren, dat versterkt de regio!
Wat kunt u daarvoor doen? Teken de petitie op www.jellebeemsterboer.nl/AZRoute. Wij verzamelen steunverklaringen tot het nieuwe kabinet bekend is. Daarna zullen wij de petitie namens alle indieners in onze regio aanbieden aan de nieuwe minister van Verkeer. Als Tweede Kamerlid namens de regio wil ik vervolgens blijven werken aan de realisatie van deze en vele andere ambities voor het mooie Noord-Holland Noord.

Doe mee

Bedankt voor je belangstelling. Wil je op de hoogte blijven en wil je Jelle helpen om de campagne tot een succes te maken. Klik dan hiernaast op 'Steun Jelle'.

klik hier en steun
Jelle
via een digitale steunbetuiging

Contact gegevens

[email protected] 06-47268260

Delen via:

Bedankt dat je inlogt

Bedankt dat je ingelogd bent! We lezen je inbreng snel voordat deze op de website komt.

Als je ingelogd bent via social media kan je nu ook eenvoudig je vaste profiel foto gebruiken bij de stap "Maak jouw stem zichtbaar".